Harjoittelutarina

Tampereen yliopiston hallintotieteiden kandidaatti Juuli Mikkonen aloitti osa-aikaiset työt Revisiumilla syyskuussa 2020 tilintarkastusharjoittelijana: lue miten Juulin ensimmäiset askeleet tiellä tilintarkastajaksi ovat sujuneet.

Kiinnostuin Revisiumille hakemisesta jo 2019 syksyllä, kun yliopiston kurssilla mainostettiin avoinna olevaa paikkaa. Hakeminen ei kuitenkaan silloin ollut mahdollista, sillä olin sopinut jo toisesta työpaikasta. Otin kuitenkin yhteystiedot talteen, jotta pystyin hakemaan paikkaa myöhemmin. Kesällä 2020 laitoinkin avoimen hakemuksen ja ilokseni Revisiumilla oli juuri samaan aikaan avautumassa paikka uudelle osa-aikaiselle harjoittelijalle.

Osa-aikaisen työn sovittaminen maisteriopintoihin on sujunut erittäin hyvin ja joustavasti. On ollut mahtava huomata töiden parissa tuttuja aiheita, joista olen juuri opiskellut. Yliopiston kurssien aiheet ovat tulleet tutuksi nyt myös käytännössä, minkä ansiosta opiskeleminenkin maistuu paremmalta. Työt ja opiskelut kulkevat siis todella sujuvasti käsi kädessä ja tukevat toisiaan paremmin kuin hyvin. Oikeiden yritysten tilinpäätökset ja niihin perehtyminen on toki ollut myös mielenkiintoisempaa työtehtävien merkeissä kuin yliopiston kurssien esimerkkitehtävien kautta.

Olen hallintotieteiden kandidaatti julkisen talousjohtamisen opintosuunnasta ja vajaa puolet opinnoistani olen suorittanut kauppatieteiden puolelta. Koen, että mm. laskentatoimen kursseista on ollut työtehtävissä hyötyä, kun hallitsee kirjanpidon perusteet. Osaamisessani on toki kehitettävää, mutta kun olen uskaltanut kysyä, olen saanut kollegoilta erittäin opettavaisia ja kattavia vastauksia. Koen, että minulta ei ole odotettu liikoja ja minua on perehdytetty selkeästi tehtäviin. Se on auttanut minua myös olemaan stressaamatta liikoja, vaikka haluaisinkin osata kaiken heti. Muutaman kuukauden aikana onkin tullut huomattua, että tilintarkastus on ala, jossa kaikkea ei todellakaan voi osata heti. Oppiminen ja itsensä kehittäminen jatkuu läpi uran, ja tämä varmasti pitääkin alan mielekkäänä. Asiakkaatkin ovat keskenään erilaisia ja eri toimialoilta, joten tätä kautta myös eri toimialojen ymmärtäminen kehittyy. Työilmapiiri on ollut rennompi, mitä etukäteen tilintarkastusalalta osasin odottaa.

Kevään lähestyessä toivon, että koronatilanne helpottaisi ja voisimme siirtyä lähemmäs ”normaalia” arkea, jotta pääsisin kokemaan myös sen. Työpäivinäni olemme olleet suurimmilta osin omalla toimistolla, vaikka normaalisti aikaa vietettäisiin paljon myös asiakkaiden luona. Tulevaisuudessa suunnitelmissani on HT-tentin suorittaminen, joten kerryttäessäni työkokemusta tilintarkastajatutkintoa varten tulevat varmasti myös asiakaskohtaamiset tutuiksi.

kuva Juuli.jpg

Juuli Mikkonen