Harjoittelutarina


Syksyllä 2023 aloittaneet harjoittelijamme, hallintotieteitä opiskelevat Tuukka Säynäväjärvi ja Aava Latosaari kertovat kokemuksistaan tilintarkastuksen tehtävien parissa Revisiumilla. Ensimmäisenä vastausvuorossa on Tuukka. 

 

Kuka olet ja millainen opiskelutausta sinulla on?

Olen Tuukka, 22-vuotias tamperelainen opiskelija. Opiskelen hallintotieteitä kolmatta vuotta Tampereen yliopistossa, pääaineena julkinen talousjohtaminen. Toukokuussa valmistun hallintotieteiden kandidaatiksi. Kiinnostuin heti opintojen alkuvaiheessa kirjanpitoon ja organisaatioiden talouteen liittyvistä asioista, joten opintojen suuntaaminen tilintarkastusta kohti tuntui hyvin luonnolliselta. Päädyinkin hakemaan kevään 2024 toisessa yhteishaussa Tampereen yliopiston tilintarkastuksen ja arvioinnin maisteriohjelmaan.

 

Millaisissa tehtävissä olet työskennellyt aiemmin ja miten päädyit hakeutumaan Revisiumille harjoitteluun?

Olen työskennellyt opintojen ohella ja kesäisin kokoaikaisesti koko yliopistoajan. Opintojen alettua ensimmäisen kesän työskentelin asiakasneuvojana energia-alalla. Seuraavana kesänä siirryin taloushallinnon asiantuntijaksi pörssiyhtiön talousosastolle, jossa työnkuvaani kuuluu kirjanpidollisia tehtäviä kassanhallinnan parissa. Aiemmasta työkokemuksestani koenkin saaneeni hyvän pohjan ponnistaa kohti tilintarkastuksen tehtäviä.

Päädyin Revisiumille harjoittelijaksi hieman sattuman kautta. Huomasin LinkedInissä ilmoituksen, että Revisium etsii tilintarkastuksen harjoittelijoita. Minulla oli samaan aikaan voimassa osa-aikainen työsopimus toisaalle, mutta päätin kuitenkin kokeilla onneani ja hain Revisiumille tiedostaen, että toinen työsopimukseni voisi olla este. Minut kutsuttiin haastatteluun, joka sujui hyvin rennossa ilmapiirissä. Haastattelun aikana kävi ilmi, että harjoittelun voisi tehdä osa-aikaisena. Muutaman päivän päästä minuun otettiin yhteyttä uudestaan ja pian nimet olivatkin jo papereissa. Revisiumilla työskentely on ollut alusta asti erittäin joustavaa ja kannustavaa, jonka ansiosta olenkin voinut yhdistellä harjoittelun toiseen työhöni ja opintoihini ilman ongelmia.

 

Millaisia odotuksia sinulla oli tehtävistä ja työnkuvasta? Millaisia tehtäviä olet päässyt tekemään ja ovatko ne vastanneet odotuksiasi?

Aikaisempi työkokemukseni ja opintoni olivat tietyllä asteella valmistelleet minua tilintarkastuksen työtehtäviä varten. Kuitenkin tiesin heti kättelyssä, että tarkastus vaatii hyvin erilaista perspektiiviä asioihin verrattuna kirjanpitoon. Tarkastellaan saman kolikon eri puolta.

Heti harjoittelun alusta alkaen minulle on annettu paljon vastuuta, ja olenkin päässyt suorittamaan tarkastuksia erilaisiin yhteisöihin hyvin itsenäisellä otteella. Koenkin, että heti alusta asti annettu vastuu on ollut ainakin omalla kohdallani paras mahdollinen tapa omaksua tilintarkastuksen näkökulmaa organisaatioiden toiminnan tarkasteluun. Työtehtäviini kuuluu monipuolisia tarkastuksen tehtäviä. Olen päässyt tutustumaan tilintarkastuksen erilaisiin työtehtäviin aina tositetarkastuksesta hallinnon tarkastukseen. Vaikka minulle on annettu paljon vastuuta työtehtävistä, olen voinut silti aina luottaa siihen, että apua ja ohjausta on saatavilla aina tarvittaessa!

Olen viihtynyt Revisiumilla erinomaisesti ja olen alusta alkaen kokenut itseni tervetulleeksi työyhteisöön. Revisiumilla ei työskennellä kireällä asenteella vaan työt tehdään pilke silmäkulmassa huumoria unohtamatta, vaikka ollaankin tekemisissä tarkkuutta vaativien asioiden parissa. Kannustavan ja rennon työilmapiiri onkin jättänyt minuun lähtemättömän vaikutuksen! Olen saanut Revisiumilla työskentelystä arvokasta kokemusta tilintarkastuksesta ja päässyt sitomaan opinnoissa kerrytettyä tietoa käytännön työskentelyyn. On ollut iloinen yllätys huomata, kuinka suuri apu opinnoista on ollut varsinkin harjoittelun alussa, jolloin kaikki tuntui luonnollisesti uudelta.

Tilintarkastustyöstä tekee mielenkiintoista se, että pääsee tutustumaan monien erilaisten organisaatioiden toimintaan. Lisäksi työssä yhdistyy mielekkäällä tavalla lainsäädäntöön ja talouteen liittyvät näkökulmat.

 

Miten koet hyötyvästi tästä harjoittelujaksosta tulevaisuudessa?

Koen saaneeni harjoittelusta Revisiumilla erittäin vahvan pohjan jatkaa uran rakentamista tilintarkastuksen parissa. Nälkä on vain kasvanut syödessä!