Harjoittelutarina

 

Syksyllä 2023 aloittaneet harjoittelijamme, hallintotieteitä opiskelevat Tuukka Säynäväjärvi ja Aava Latosaari kertovat kokemuksistaan tilintarkastuksen tehtävien parissa Revisiumilla. Tällä kertaa haastatteluvuorossa Aava.

 

Kuka olet ja mitä opiskelet?

Olen Aava Latosaari 23-vuotias Tampereella asuva opiskelija. Opiskelen hallintotieteitä neljättä vuotta Vaasan yliopistossa, mutta muutin kandiksi valmistumisen jälkeen Vaasasta takaisin Tampereelle Tukholman kautta, joten opiskelen tutkinnon etänä loppuun. Pääaineena opiskelen julkisoikeutta ja sivuaineina olen painottanut julkisen talouden opintoja.

 

Miten päädyit tilintarkastuksen harjoittelijaksi Revisiumille?

Kävin syksyllä Tampereen yliopistolla kurssin, jonka kurssipohjalla oli Revisiumin harkkapaikkailmoitus. Mietin hetken, olisiko tilintarkastus minua varten ja lopulta päätinkin hakea. En ollut ikinä ajatellut, että työskentelisin tilintarkastuksen parissa, mutta olen erittäin tyytyväinen, että lähdin haastamaan itseäni uusien asioiden parissa. Tulevaisuudessa haluaisin työskennellä julkisen talouden parissa ja ajattelin, että taloushallinnon ja tilintarkastuksen tuntemuksesta voisi olla hyötyä tulevaisuutta varten.

 

Ennen harjoittelua olin työskennellyt sihteerinä kahdella hyvinvointialueella, eikä minulla ollut kokemusta minkäänlaisista taloushallinnon tehtävistä, joten hyppäsin itselle täysin uudelle alalle. Vaikka aiemmista työkokemuksista ei ollut suoranaista hyötyä tilintarkastuksen harjoitteluun, yllättäviäkin yhteyksiä on löytynyt.

 

Millaisia odotuksia sinulla oli tehtävistä ja työnkuvasta? Millaisia tehtäviä olet päässyt tekemään ja ovatko ne vastanneet odotuksiasi?

Tulin harjoitteluun todella avoimin mielin, koska minulla ei ollut mitään odotuksia tilintarkastuksen tehtävistä tai siitä, miten tilintarkastusta ylipäätään tehdään. Ainoan kosketuksen tilintarkastukseen olin saanut muutamalta kirjanpidon kurssilta.

 

Olen päässyt mukaan pienten yritysten ja yhdistysten sekä asunto-osakeyhtiöiden tarkastuksiin. Olen päässyt tekemään laajasti erilaisia tarkastuksiin liittyviä tehtäviä esim. hallinnon tarkastamista, tuloslaskelman ja taseen tarkastamista sekä tositetarkastusta. Olen tosi paljon tykännyt siitä, että olen päässyt monipuolisesti tekemään erilaisia työtehtäviä. Lisäksi monipuolisuutta työhön tuo se, että pääsee tekemään haastavia tehtäviä ja vastapainoksi myös rutiininomaisia tehtäviä. 

 

Miten olet viihtynyt tilintarkastuksen parissa Revisiumilla?

Aloitin harjoittelun 2023 marraskuussa ja tositoimiin pääsin tämän vuoden alussa. Olen viihtynyt todella hyvin Revisiumilla ja täällä on mahtava työporukka. Kaikilta voi kysyä apua tarvittaessa ja toimistolle on aina kiva tulla töihin. Haastattelussa sain kuvan matalan hierarkian yrityksestä, jossa töitä tehdään rennosti mutta ammattimaisesti, ja tämä todellakin piti paikkaansa. Työskentely on todella joustavaa, mikä on loistava juttu opintojen kannalta. Työskentely Revisiumilla on opettanut minulle todella paljon taloushallinnosta, tilinpäätöksistä ja liiketoiminnasta. On ollut todella mukavaa tutustua uusiin ihmisiin, kuulla heidän uratarinoitaan ja oppia heiltä.

 

Miten koet hyötyvästi tästä harjoittelujaksosta tulevaisuudessa?

Olen saanut tästä harjoittelusta todella paljon hyötyä tulevaisuuden työelämään. Tulevaisuudessa haluaisin työskennellä julkisen talouden ja lainsäädännön parissa, joten taloushallinnon ja tilinpäätösten tuntemuksesta on iso etu. Lisäksi työssä on tullut tutuksi myös alan sääntely, joten olen päässyt myös kartuttamaan lainsäädännön osaamistani. Lisäksi harjoittelu on tuonut konkretiaa kursseilla käytyjen asioiden ympärille.